Change to English translation   Sidkarta   Utskriftsversion   Prenumerera på nyheter från FriendlyShop med RSS

FriendlyShop

Meny

Hem > Om Stevia > Om våra Stevia-produkter

Om våra Stevia-produkter

stevia-egen.pngStevia är den enda naturliga sötman som inte påverkar blodsockernivåer, är lämpligt för diabetiker, har noll kalorier och noll GI-värde. Detta kom vi underfund om själva efter lite privatforskning.

Tyvärr tror nästan hela världen att de syntetiska sötningsmedlen (aspartam, sukralos, sorbitol och andra) är ofarliga. På senare tid har motsatsen bevisats, med all önskvärd tydlighet. (Dock är aspartam sedan mer än 30 år förbjudet i Japan... och där innehåller t.ex light-läskedryckerna Stevia i olika former i stället.)

Vi litar på att var och en för sig själv kommer underfund med farorna kring syntetiska sötningsmedel – det är hur lätt som helst att komma över denna information – och därför koncentrerar vi på FriendlyShop oss på alternativet istället.

Bakgrund om Stevia

Det finns ett antal leverantörer ute i världen, men vi har hittat en leverantör som levererar både organiskt odlade plantor och med högsta kvalitet. Och med färre mellanhänder, tror vi att även våra priser är oslagbara!

Generellt handlar kvaliteten på Stevia om både själva plantan och de malda bladen, och hur man senare extraherar det vita pulvret.

  • Det finns olika sorter inom familjen Stevia. Stevia Rebaudiana är den som innehåller mest av den söta komponenten rebaudiosid A, som har mest neutral söt smak, och minst eftersmak av anis/lakrits.
  • När man plockar bladen från busken för torkning och senare malning, kan man göra det för hand, då man endast får med bladen – eller maskinellt, då man får med delar av stammen. Den har en beskare smak och innehåller endast tre procent steviosider.
  • Stevia odlas på olika sätt, med eller utan besprutning och konstgödsel.
  • Vid extraheringen till vitt pulver, kan man utvinna mer eller mindre andel av just rebaudiosid A. Det finns vitt pulver som har allt mellan 10 till 90 procent rebaudiosid A.

FriendlyShop har lyckats få tag på den bästa kvaliteten.

  • Vår torkade Stevia Grön kommer från Stevia Rebaudiana med mest neutral söt smak. 40 gånger sötare än vanligt socker.
  • Den är mald av handplockade blad, inga bladfästen eller stammar är nedmalda i produkten.
  • kravDen är odlad helt organiskt och certifierad som sådan; inga besprutningsmedel och ingen konstgödsel. (Motsvarar helt kraven för KRAV-märkning. Certifikatet vi har, är utfärdat av schweiziska IMO, Institute for Marketecology/Institut für Marktökologie)
  • Vår Stevia Vit är extraherad på ett sätt som ger en neutral sötma. 250 gånger sötare än vanligt socker.

Raffineringen sker numera i anslutning till odlingarna i Paraguay, vilket gör att man skapar jobb lokalt och slipper frakta torkade steviablad, ofta långa vägar till t.ex. Kina.

Den uppfyller EUs krav på minst 95% renhet. Det betyder: I uppvärmningsprocessen av bladen och efterföljande torkning, blir det alltid lite restprodukter kvar av vattnet; lite mineraler och annat. Det kallas ”orenheter” men är inget annat än just restprodukter från själva filtreringen och torkningen av den söta ”lag” man började med när bladen värmdes upp.

Vår Stevia är inte utblandad med någonting!

Många andra producenter av Stevia, blandar ut den, enligt utsago för att lättare kunna dosera. Problemen med att blanda ut Stevian med något, är många. Det man blandar ut med är kanske

  • olämpligt för diabetiker (glukos, maltos mm)
  • produkter som framkallar för mycket gaser (inulin m fl)
  • nya och outforskade (erythritol m fl)
  • inte specificerat alls, vare sig innehåll eller mängd – så man vet inte ens hur mycket Stevia som produkten innehåller

Vi har valt att inte blanda ut vår Stevia, så att man kan lita på innehållet till 100%.

Dessutom – om man vill ha en mer lättproducerad produkt, blandar man lätt själv med vatten i en droppflaska, t ex en urtvättad näsdropps-flaska med pipett. Läs om hur man gör det!

PS: Läs mer om Steviaplantan mm på Wikipedia

Forskning om Stevia

Det finns hur mycket forskning som helst kring Stevia. Och allt pekar på att det är en underbar produkt! Men eftersom den inte går att patentera, och vem som helst i lämpligt klimat kan odla den, så verkar det som om det funnits starka intressen som inte skulle uppskattat att all denna forskning blev allmänt känd. Nedan följer bara ett litet urval från National Center for Biotechnology Information, NCBI.

  • Stevioside. Phytochemistry. 2003 Nov;64(5):913-21. Review. Link in English
  • Effect of Stevia rebaudiana on glucose tolerance in normal adult humans.
    Braz J Med Biol Res. 1986;19(6):771-4. Link in English
  • Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects.
    Metabolism. 2004 Jan;53(1):73-6. Link in English
  • Effect of stevioside on growth and reproduction.
    Hum Reprod. 1991 Jan;6(1):158-65.  Link in English
  • Stevioside acts directly on pancreatic beta cells to secrete insulin: actions independent of cyclic adenosine monophosphate and adenosine triphosphate-sensitive K+-channel activity.
    Metabolism. 2000 Feb;49(2):208-14. Link in English
  • Antihyperglycemic and blood pressure-reducing effects of stevioside in the diabetic Goto-Kakizaki rat.
    Metabolism. 2003 Mar;52(3):372-8.  Link in English
  • Increase of insulin sensitivity by stevioside in fructose-rich chow-fed rats..
    Horm Metab Res. 2005 Oct;37(10):610-6. Link in English
  • The effect of stevioside on blood pressure and plasma catecholamines in spontaneously hypertensive rats.
    Life Sci. 1998;63(19):1679-84. Link in English
  • Evaluation of the cariogenic potential of the intense natural sweeteners stevioside and rebaudioside A.
    Caries Res. 1992;26(5):363-6.Link in English
  • Preventive effects of a soy-based diet supplemented with stevioside on the development of the metabolic syndrome and type 2 diabetes in Zucker diabetic fatty rats. Metabolism. 2005 Sep;54(9):1181-8. Link in English
  • Mechanism of the hypoglycemic effect of stevioside, a glycoside of Stevia rebaudiana.
    Planta Med. 2005 Feb;71(2):108-13. Link in English
  • Rebaudioside A potently stimulates insulin secretion from isolated mouse islets: studies on the dose-, glucose-, and calcium-dependency. Metabolism. 2004 Oct;53(10):1378-81.  Link in English
  • Efficacy and tolerability of oral stevioside in patients with mild essential hypertension: a two-year, randomized, placebo-controlled study. Clin Ther. 2003 Nov;25(11):2797-808.  Link in English
  • Mechanism of the antihypertensive effect of stevioside in anesthetized dogs.
    Pharmacology. 2003 Jan;67(1):14-20.  Link in English
  • Antihypertensive effect of stevioside in different strains of hypertensive rats.
    Zhonghua Yi Xue Za Zhi (Taipei). 2002 Jan;65(1):1-6.  Link in English

 

Nyheter

Senaste nytt här, samlat på en sida!

 

Gilla oss på sociala nätverk!

 

Vanliga frågor…

Hittar du här!