Om våra Stevia-produkter

stevia-egen.pngStevia är den enda naturliga sötman som inte påverkar blodsockernivåer, är lämpligt för diabetiker, har noll kalorier och noll GI-värde. Detta kom vi underfund om själva efter lite privatforskning.

Tyvärr tror nästan hela världen att de syntetiska sötningsmedlen (aspartam, sukralos, sorbitol och andra) är ofarliga. På senare tid har motsatsen bevisats, med all önskvärd tydlighet. (Dock är aspartam sedan mer än 30 år förbjudet i Japan... och där innehåller t.ex light-läskedryckerna Stevia i olika former i stället.)

Vi litar på att var och en för sig själv kommer underfund med farorna kring syntetiska sötningsmedel – det är hur lätt som helst att komma över denna information – och därför koncentrerar vi på FriendlyShop oss på alternativet istället.

Bakgrund om Stevia

Det finns ett antal leverantörer ute i världen, men vi har hittat en leverantör som levererar både organiskt odlade plantor och med högsta kvalitet. Och med färre mellanhänder, tror vi att även våra priser är oslagbara!

Generellt handlar kvaliteten på Stevia om både själva plantan och de malda bladen, och hur man senare extraherar det vita pulvret.

FriendlyShop har lyckats få tag på den bästa kvaliteten.

Raffineringen sker numera i anslutning till odlingarna i Paraguay, vilket gör att man skapar jobb lokalt och slipper frakta torkade steviablad, ofta långa vägar till t.ex. Kina.

Den uppfyller EUs krav på minst 95% renhet. Det betyder: I uppvärmningsprocessen av bladen och efterföljande torkning, blir det alltid lite restprodukter kvar av vattnet; lite mineraler och annat. Det kallas ”orenheter” men är inget annat än just restprodukter från själva filtreringen och torkningen av den söta ”lag” man började med när bladen värmdes upp.

Vår Stevia är inte utblandad med någonting!

Många andra producenter av Stevia, blandar ut den, enligt utsago för att lättare kunna dosera. Problemen med att blanda ut Stevian med något, är många. Det man blandar ut med är kanske

Vi har valt att inte blanda ut vår Stevia, så att man kan lita på innehållet till 100%.

Dessutom – om man vill ha en mer lättproducerad produkt, blandar man lätt själv med vatten i en droppflaska, t ex en urtvättad näsdropps-flaska med pipett. Läs om hur man gör det!

PS: Läs mer om Steviaplantan mm på Wikipedia

Forskning om Stevia

Det finns hur mycket forskning som helst kring Stevia. Och allt pekar på att det är en underbar produkt! Men eftersom den inte går att patentera, och vem som helst i lämpligt klimat kan odla den, så verkar det som om det funnits starka intressen som inte skulle uppskattat att all denna forskning blev allmänt känd. Nedan följer bara ett litet urval från National Center for Biotechnology Information, NCBI.